• person Hubert Kozłowski
  • date_range 2025-07-25
  • whatshot 20

Kupuj Lokalnie produkty spożywcze – wspieraj sąsiadów i zdrowieCoraz więcej osób zwraca uwagę na pochodzenie tego, co trafia na ich talerz. W dobie masowej produkcji i globalnych łańcuchów dostaw coraz większą popularność zyskuje trend

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2025-07-25
  • whatshot 15

Jak produkty wysoko przetworzone wpływają na ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej Definicje mówią, że żywność wysoko przetworzona, to każdy produkt, który został poddany obróbce technologicznej. Powody mogą być różne – poprawa

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2025-07-25
  • whatshot 18

Właściwości zdrowotne papryki – dlaczego warto jeść ją regularnie?Papryka to jedno z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Ceniona nie tylko za walory smakowe i szerokie zastosowanie w kuchni, ale także za swoje właściwości prozdrowotne.

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2025-07-25
  • whatshot 15

Standaryzacja mąki – na czym polega i czy polepszacze są szkodliwe?    Ręczne wyrabianie ciasta z mąki – proces pieczenia wymaga mąki o przewidywalnej jakości. Standaryzacja mąki pomaga uzyskać jednolite parametry, dzięki czemu kolejne

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2025-07-25
  • whatshot 16

Niskiej jakości żywność w dyskontach – co tak naprawdę trafia na nasze talerze?W ostatnich latach dyskonty zyskały ogromną popularność w Polsce. Zachęcają niskimi cenami, szerokim asortymentem i coraz częściej także reklamami podkreślającymi

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2025-07-25
  • whatshot 21

Sprzedawaj swoje produkty bez pośredników – my zajmiemy się resztą!Jesteś rolnikiem lub lokalnym producentem i chcesz sprzedawać swoje produkty bez martwienia się o dostawę i logistykę? Świeżonka to miejsce stworzone dla Ciebie!Jak to działa?Ty

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2025-07-25
  • whatshot 15

Polska żywność – synonim jakości i tradycjiPolska żywność to kwintesencja naturalnego smaku, rzemieślniczej tradycji i najwyższej jakości. Bogata w lokalne składniki, uprawiane na czystych glebach i hodowane w zgodzie z naturą, stanowi doskonały

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2025-02-25
  • whatshot 216

   Podstawą udanego dania są wysokiej jakości produkty. Polacy coraz częściej zwracają na to uwagę, analizując etykiety i przyglądając się informacjom na nim zawartym, w tym również pochodzeniu żywności. Na co zwracać uwagę przy podejmowaniu

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2024-07-21
  • whatshot 481

Zakupy produktów spożywczych regionalnych mogą mieć kilka pozytywnych wpływów na ekologię: Zmniejszenie emisji CO2: Transport żywności na duże odległości generuje znaczne ilości dwutlenku węgla (CO2) i innych gazów cieplarnianych.

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2024-07-21
  • whatshot 492

Korzyści Regionalnych Produktów Spożywczych        Regionalne produkty spożywcze odgrywają istotną rolę nie tylko w kulinarnym krajobrazie, ale także w gospodarce, kulturze i ekologii. Odkąd światowy rynek spożywczy stał się coraz bardziej

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2023-03-14
  • whatshot 626

Kupowanie produktów ekologicznych czy bio przestało być wyłącznie modą, a stało się rynkowym zjawiskiem, które coraz mocniej przybiera na sile. Tylko czy te produkty są rzeczywiście zdrowsze od żywności konwencjonalnej? O

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2021-12-05
  • whatshot 669

W 2018 r. korporacje międzynarodowe wytransferowały z Polski 17 mld zł zysków, co przełożyło się na ok. 3 mld zł ubytku w dochodach z CIT - wskazał Polski Instytut Ekonomiczny w raporcie „Luka CIT w Polsce w latach 2014-2018”. Problemem

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2021-11-20
  • whatshot 811

Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że jakość i pochodzenie żywności mają znaczenie. Jak jednak odnaleźć się w różnych symbolach i znakach graficznych na opakowaniach? Jakich certyfikatów i oznaczeń szukać na produktach i jak

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2021-11-20
  • whatshot 881

Potrawy na bazie naturalnych składników i produktów regionalnych z całej Polski. Ocalone od zapomnienia, tradycyjne przepisy, często w nowym, spektakularnym wydaniu. Przed nami kolejna, szósta już odsłona ogólnopolskiej „Bitwy Regionów”.  

  • person Hubert Kozłowski
  • date_range 2021-11-20
  • whatshot 1119

   Pełne smaku i aromatu zdrowe oleje nierafinowane są dla większości ludzi czymś zupełnie obcym. Niewielka jest grupa ludzi zdających sobie sprawę, że olej posiada smak i zapach. Olej rzepakowy pachnący kwitnącym polem rzepaku, olej słonecznikowy

  • person
  • date_range 2015-02-15
  • whatshot 1118

Sieci handlowe promują jako „świeże” pieczywo odpiekane z mrożonego półproduktu. Detaliści nagminnie lekceważą obowiązki informacyjne. Inspekcja Handlowa zakwestionowała blisko 60 proc. przebadanych partii pieczywa. Skalę nieprawidłowości ujawniło ministerstwo rolnictwa w odpowiedzi na interpelację posła Marka Wójcika. Urząd nie zamierza jednak wprowadzać specjalnych oznaczeń dla pieczywa odpiekanego z mrożonek.

  • person
  • date_range 2015-02-15
  • whatshot 1033

Co roku sezon grillowy rusza na wiosnę. Z działek, ogrodów i parków uniosą się w powietrzu apetyczne zapachy pieczonych na ruszcie mięsnych kąsków. Smakowite jedzenie to jednak nie wszystko. Polacy chcą spożywać produkty wysokiej jakości,